BAPS BIRGITTA AHLTORP AB

Det friska arbetslaget

"En hög tabbekvot betyder att arbetslaget är friskt"

Intervju i TCO -Tidningen


Det tog lång tid att hitta psykologrollen, minns Birgitta Ahltorp.
- Jag var en omogen och sorglös tjej som först läste franska för att jag var intresserad av Frankrike.

Hon insåg att det enda man blev av att läsa språk var lärare. Birgitta Ahltorp kom in på psykologlinjen via sociologin. I många år arbetade hon som arbetspsykolog och gjorde anlagstester åt AMS. Nu driver hon ett konsultföretag med två anställda. Jobbar lika intensivt som de chefer på utbrändhetens rand hon träffar, gillar och skriver böcker om. Det är lärorik läsning, sedan man vant sig vid den lite speciella jargong som råder i managementkulturen.

I boken "Rollmedvetet Ledarskap" förklarar hon, med goda exempel ur levande livet, vikten av att chefer förstår olika rollers betydelse för gruppen och presenterar sin modell för att beskriva olika ledarroller.

Går det att bygga bra grupper i verkligheten?
- För det mesta har man ju det lag man har, det är sant. Men det är nog så bra att förstå hur den gruppen fungerar.
En psykolog kan vid rekryteringar sätta ord på sådant som de flesta känner med ryggmärgen och lite vagt kallar personkemi. Eller se sådant som inte märks vid en anställningsintervju. Ett företag som skulle tillsätta en marknadschef nonchalerade Birgittas råd att välja den lite tråkigt blyge kandidat som dessutom fått sparken från sitt förra jobb. I stället fastnade man för en man som bländade alla med sin charm, elegans, stora kontaktnät och storstilade bakgrund. Men som sedan visade sig vara svårt anfrätt av en narcissistisk personlighetsstörning. Tyvärr mycket vanligt bland chefer. Och journalister och konsulter, enas vi om.

Narcissism innebär att man drivs av egenkärlek och storslagna fantasier om framgång. Lite narcissism är bra för den som vill få något gjort men för mycket leder till ett destruktivt ledarskap, som kännetecknas av nyckfullhet gentemot medarbetare och oförmåga att hantera motgångar. Den narcissistiska ledaren förnekar eller är okänslig för den rolldynamik som styr grupper. Mot detta ställer Birgitta Ahltorp det autentiska ledarskapet; men här är hennes beskrivning lite blekare.

Finns det över huvud taget autentiska ledare?
- Jodå, jag har träffat många som är autentiska inifrån och ut. Ärliga människor som bryr sig om andra och kan se sin egen roll utan att riskera den. I grupper som leds på det viset är det tillåtet att göra misstag - och lära av dem. Hög tabbekvot är ett tecken på friska grupper, förklarar hon.

Hur är din egen ledarstil?
- Typiskt drivande entreprenör som behöver mycket hjälp att organisera, svarar hon snabbt.
I den egna karriärplanen ligger att en dag gå ner i varv och ägna sig åt psykoterapi, som hon utbildat sig i men inte hinner med när hon fladdrar omkring så mycket.
- Då ska jag sitta där som en vis gammal dam med filt runt benen och ta emot folk på jämna klockslag.
Hon får säkert kunder. Fler och fler chefer går i terapi. För att må bra och för att fungera bättre. Otänkbart för en tio år sedan och ett friskhetstecken att så äntligen sker, anser Birgitta Ahltorp.

Lasse Laurén
TCO-Tidningen nr 8/1998