images/printlogo.png

Spelet i pyramiderna

Årets debattbok
Artikel Spara & Slösa 1/92
speletipyramiderna1

Kvinnor stöttar varandra sällan i karriären.
Jantelagen är mycket tydligare bland kvinnor än män.

Det anser Ebba Franke och Birgitta Ahltorp som har skrivit en debattbok om kvinnor och män på jobbet.

En stark känsla av att kvinnor egentligen inte vill ha makt eller ökat ansvar på jobbet fick dem att skriva boken. Birgitta Ahltorp och Ebba Franke har båda erfarenheter av att vara kvinna på mansdominerade jobb. Ebba Franke, som varit chef på ett flertal olika arbetsplatser, har puffat på många kvinnor att ta ledande poster.
- Men när de väl fått chansen så vågar de oftast inte ta den. Det har gjort mig ordentligt besviken, säger hon och undrar om det är så att alla de kvinnor som högröstat säger att de aldrig fått chansen, i själva verket tycker att det är bekvämt att sitta där de är?

Systerskapets huggtänder
Samtidigt som kvinnor gillrar fällan åt sig själva, gör de det även åt andra, säger Birgitta Ahltorp.
- Kvinnor stöttar sällan varandra i klättringen uppåt i karriären. Detta känner många till. Att man inte talar högt om det beror kanske på rädslan att slå på sitt eget kön. Kvinnor jobbar linjärt och på samma nivå har man det fint tillsammans. Men så fort någon sticker av, uppåt i pyramiderna, är andra kvinnor där och försöker dra ner henne. Jantelagen är mycket tydligare bland kvinnor än bland män!

Gillrar fällor
Kvinnor måste börja lyfta fram varandra, på samma sätt som män gör, säger Ebba.
- I decennier har vi jobbat för jämställdhet och fått olika politiska verktyg för den. Vi har till och med institutionaliserat jämställdheten. Men se var vi står idag! Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar och kvinnorepresentationen minskar. Finns det någonting inom oss själva som lett oss till denna svarta position?

Birgitta pekar på flera orsaker:
- Kvinnor glider in i offerrollen. Hellre gnälla och vakta på varandra än att göra något själv. Och i stället för att söka det jobb de vill ha, söker kvinnor de jobb som de tror att de klarar av. I löneförhandlingar sitter kvinnor och väntar på en belöning som aldrig kommer.
- Ja, säger Ebba, som kvinna måste man lära sig säga: "Jag gör ett bra jobb och förtjänar att få så här mycket!" Att helt enkelt ta för sig som männen som talar om vilka goda resultat de gör, medan kvinnor tror att goda resultat talar för sig själva.

Dubbelt så smarta
- Vi kvinnor måste vara dubbelt så smarta som männen när vi planerar vårt yrkesliv, säger Birgitta.
Ebba, som själv arbetat under småbarnsperioden, vet att det är ett evigt kompromissande under att antal år.
- Hur vi än gör så kommer vi kvinnor alltid att ligga i underläge. Vi arbetar dubbelt så mycket som männen. Men vi kommer en bra bit på vägen om vi släpper på reviren och inte låter männen åka snålskjuts på vår markservice.

Till unga flickor ger de råden:
- Planera utbildningen! Satsa på de välbetalda jobben! Och låt bli att hänga upp livet på en man! Diskutera tillsammans när ni ska skaffa barn, vad det betyder för vars och ens karriär osv. Skaffa dig förebilder och stötta en medsyster i karriären!

Fortsättning följer - en bok om män
"Spelet i pyramiderna" är medvetet provocerande. Det är en lättläst bok full med humor och självrannsakan. Jämställdhetsdebatten har blivit så tråkig att den verkar i direkt motsats till sitt goda syfte, anser Birgitta och Ebba. Den konserverar kvinnor i den tron att det är omöjligt att göra något utan systerskapets kollektiva sanktioner.

Män som läser detta skall nu inte smygle och slå sig för bröstet. Broderskapets huggtänder finns också. Ebba och Birgitta håller som bäst på med nästa bok - en bok om män.

Spara & Slösa 1/92

Vill du köpa boken? Skicka ett Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.">Mail